Pénz vagy boldogság?

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy kisgyerek, akit emberkének hívtak. Emberke rendkívül kíváncsi természetű gyerek volt. Óriási tudásvágy égett benne minden iránt, ami csak körülvette. Különösen izgatták a jövő eseményei. De szívesen kalandozott a múltban is. Legszívesebben a nagyszüleinél múlatta az időt. Itt ugyanis mindig akad valamilyen régi tárgy, amelynek segítségével felidézhették, hogyan is éltek az emberek ötven évvel ezelőtt.

Az egyik nyári szünetet emberke a nagyszülei házában töltötte, és szörnyen unatkozott. Úgy érezte, mindent, amit csak lehet, felderített már a ház körül, és most valami újdonságra vágyott. Hol bukkanhatnék rá még valami érdekesre? Tűnődött. Egyetlen hely van, ahol még nem jártam. A padlás.

A mami főz, nagypapa a pincében kopácsol, egyedül kell hát felderítenem. Hű, a padlás, mennyi régi játék, mennyi jópofa ruhadarab rejtőzhet ott. Egész délután azokban masírozok majd – gondolta, és belevágott. Kicsit reszketett a térde, ahogy felfelé kapaszkodott a korhadt létrán, a szuette létrafokok vészjóslóan nyikorogtak léptei alatt, de a vágy, hogy megpillantsam, mi van odafönn, segített neki, hogy legyőzze bizonytalanságát és félelmét. Végre felért.

Nagy várakozással pillantgatott jobbra-balra, de bizony az egész padláson nem talált egyebet, mint egy ütött-kopott, színehagyott tulipános ládát. Sebaj – gondolta. Ez biztosan ősrégi könyvekkel, meg fényképekkel van tele. Ezek segítségével a nagymamám elmesélheti nekem az egész családom történetét. A ládán egy rozsdás lakat fityegett. Némi ütögetés hatására a lakat nyikorogva engedett a betolakodónak. Emberke felemelhette a láda tetejét. De micsoda csalódás! A ládában nem volt más, mint egy kirojtosodott szélű, megsárgult papírtekercs. Ahogy emberke széttekerte a papírdarabot, egy térképrészletet pillantott meg. Mindössze egyetlen szigetet ábrázolt. A sziget fölötti betűket már alig lehetett kisilabizálni. Emberke lassan betűzte: KIN – CSES – SZI – GET.

Az egész szigeten egyetlen hely volt piros csillaggal megjelölve, amelyen ez állt: Az élet kincse. Ebben a pillanatban, ami emberkénk elhatározta, hogy arra teszi fel az életét, hogy megszerezze, megkaparintsa és birtokolja az élet kincsét. Igen ám, de hogyan kezdjen hozzá? Segítsünk emberkének!

Mit gondolsz, mivel kell először tisztában lennie? Igen, be kell tájolnia, hogy hol található egészen pontosan a Kincses sziget, ahová tart. Azt követően, hogy meg tudja tervezni az odavezető utat, még egy nagyon fontos ponttal kell számolnia. Szoktál kirándulni? Képzeld el, hogy ott állsz egy hegyi ösvény kezdő szakaszánál. Előtted egy táblára festett domborzati térkép. Látod a hegy csúcsát, azt is jelzik, milyen magasan van. Látod a kanyargó útvonalakat. Melyiken indulsz el?

Hát az attól függ. Mitől is pontosan? Attól, hogy te hol állsz. Minden turista tájékoztatón szép nagy piros ponttal tüntetik fel, ön itt áll. S ha már tudod az út kiinduló és végpontját, a többi a te döntéseden múlik. Szeretnél csatlakozni emberke kincskereső túrájához? Remek! Ennek első lépése, hogy állapítsd meg, mostani helyzetedben hol állsz te a Kincses szigethez képest!?

Lehet, hogy több százezer kilométerre tőle egy másik szigeten ácsorogsz, vágyakozva pillantgatsz a ködbe vesző tájak felé, és nem tudod, hogy merre indulj el. Lehet, hogy már tudod, hogy hol van a te kincses szigeted, és elindultál az irányába. De az sem mindegy, hogyan haladsz. Szárnyas hajón száguldasz felé, vagy épp csak összetákolt tutajon evezel. De az is lehet, hogy éppen ebben a pillanatban érkeztél meg Kincses Szigeted partjára.

De vajon hogyan kaparintod meg a kincset? Amint látod, bőven van mit átgondolni, mielőtt útnak indulsz. Van azonban még egy dolog, a legfontosabb, amelynek átgondolása nélkül talán egyikünk sem tenne egyetlen lépést sem az imént felvázolt fáradságos úton.

Elgondolkoztál már azon, hogy számodra mi a KINCS az életedben?

Miért küzdesz, miért kelsz fel nap, mint nap? Miért indulsz munkába, minek érdekében összpontosítod energiáidat?

Ha egy szóval kellene megfogalmaznod, mi lenne a te életed KINCSE?

A pénz, a hatalom, a karrier, a hírnév, a családod boldogsága, a függetlenség, egy közösséghez való tartozás, a barátság, mások segítése, a szabadság?

Pénz vagy boldogság?

Pénz és boldogság?

Fogós kérdések!

David Biggs, így vélekedik erről: „Pénzért nem lehet boldogságot venni, de ahhoz azért hozzásegít, hogy a legjobb helyeken hajszoljuk.”

 

 

Használd ki ezt a lehetőséget, és csatlakozz a DXN-hez!

csatlakozás

„Ha egyszer kipróbálod a DXN-t, hűséges maradsz hozzá!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!